BIO MINDENT-TUDÓ
Ma már a bio és öko jelzők a mindennapok szóhasználatának elmaradhatatlan részei, nem árt azonban időről időre átismételni, mit is jelentenek valójában. Különösen, mivel az élelmiszerektől kezdve a napi használati tárgyakon, vegyi szolgáltatásokon, szórakoztató elektronikai eszközökön keresztül különféle alternatív terápiás kezelésekig számtalan variációban találkozunk velük nap mint nap. A fogyasztók számára a jelzők pozitív üzenetet hordoznak, mégpedig azt, hogy a termék az élet (“bio”) folyamatainak vagy a környezet (“öko”) sajátosságainak figyelembevételével készült.
Sokszor a két szó azonban csak reklámfogás, csupán üzenet a fogyasztónak. Az élelmiszerek esetében azonban igen szigorú a szabályozás, rájuk nézve az EU-ban, így Magyarországon is jogszabályok, a Tanács 834/2007/EK és a Bizottság 889/2008/EK Rendelete írja elő, hogy milyen követelmények betartása esetén lehet a termék “bio”, “öko” jelölésű.
A “bio” megjelölés a legismertebb Magyarországon, bár a hazai jogszabályok az “ökológiai” szó használatát írják elő.
Figyelem! Az alternatív (=más), integrált (=speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított), natúr (=természetes), reform, vegyszermentes, stb. elnevezésű élelmiszerek nem bio élelmiszerek.
A bio élelmiszerek címkézésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint általában, vagyis jelölni kell a termék nevét, összetételét, szavatosságát, gyártóját stb. és ezeken túl a “bioságának” jellemzőit.
Bio termék kategóriák:
- A bio összetevők aránya 95-100%, ez a biotermék.
- A termékben az ökológiai összetevők aránya nem éri el a 95 %-ot, vagy az 5 %-ban a rendeletekben nem engedélyezett, nem bio összetevő is van, akkor a termék nevében nem szerepelhet a bio (öko stb.) jelző, de az összetevők listáján jelölhető, hogy melyek származnak ökológiai gazdálkodásból.
- Az “átállási termék” – olyan területről származik, ahol már legalább egy éve elkezdték a biogazdálkodást.
Mindegyik ökológiai jelölést tartalmazó élelmiszer címkéjén a fenti előírásoknak megfelelően fel kell tüntetni az ökológiai eredetet is, és hogy milyen kódszámmal ellátott ellenőrző szervezet (jelenleg HU-ÖKO-01 és HU-ÖKO-02 kódszámúak léteznek) végezte utolsó művelet ellenőrzését, valahogy így:
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Ellenőrizte: HU-ÖKO-01 (Biokontroll Hungária)
Amennyiben a termék nem címkézett vagy nem címkézhető (zöldségféle, gyümölcs, hús, lédig folyadékok stb.), akkor legalább az árukísérő bizonylatokon kell szerepelnie a fentebb ismertetett adatoknak. A termék előállítójának minden esetben rendelkeznie kell az ellenőrző szervezet hologramos tanúsítványával, amely felsorolja a forgalmazható ökológiai termékek körét.
Figyelem! A terméket nem lehet bionak tekinteni, ha a felsorolt jelölési kategóriák egyikének sem felel meg, és ha:
- a címkén nincs feltüntetve ellenőrző szervezet száma,
- az összetevők arányától függetlenül genetikailag módosított szervezetek közreműködésével, besugárzással, a bioban nem engedélyezett adalék és segédanyagok felhasználásával készült.
Érdemes keresni a bio védjegyeket. Ebben az esetben az elismert ellenőrző szervezeten túl a védjegy tulajdonosa is kontroll alatt tartja a termék előállítóját, és rendszerint a kötelező előírásoknál szigorúbb feltételeket szab a jelölés feltételéül.