Hazai BIO helyzetjelentés

Lélekpont - teljesség útján

Hazai BIO helyzetjelentés

Jelenleg stagnál a bio területek állapota, a cél a jelenlegi bioterületek megduplázása, a 300.000 hektár elérése. Jelenleg a hazánkban megművelt összes földterületből közel 3% a bio területek aránya, a cél az, hogy az 5%-os uniós átlagot elérjük mi is. Ez az arány Ausztriában például 20%. Magyarországon jelenleg közel 1900-2000 olyan vállalkozást tartanak nyilván, akik a biogazdálkodással, bio élelmiszerek előállításával foglalkoznak.

 

Bio termőterületek aránya, biogazdálkodás

Jelenleg stagnál a bio területek állapota, a cél a jelenlegi bioterületek megduplázása, a 300.000 hektár elérése. Jelenleg a hazánkban megművelt összes földterületből közel 3% a bio területek aránya, a cél az, hogy az 5%-os uniós átlagot elérjük mi is.  Ez az arány Ausztriában például 20%.  Magyarországon jelenleg közel 1900-2000 olyan vállalkozást tartanak nyilván, akik a biogazdálkodással, bio élelmiszerek előállításával foglalkoznak. Közülük mintegy 1200-an biogazdálkodók, közel 200-an méhészkednek és nagyjából 500-an  kereskednek vagy dolgoznak fel bioalapanyagokat. A forgalmi adatokról pontos nyilvántartás nem áll rendelkezésre, nagyjából 30 mrd forintra becsülik a hazai biotermék előállítás értékét. A legnépszerűbb biotermékek továbbra is a lisztalapú termékek, a tejtermékek és a tojás. A magyar bioalapanyagok közel 85%-a továbbra is exportra kerül, mely elsősorban gabonákból, olajos növényekből áll. Fő exportpartnereink Németország, Svájc és Ausztria.

 

Hazai és uniós bio szabályozás

A biogazdálkodást és kereskedelmet szigorú rendeletek szabályozzák, 2009.január 1-től új jogszabályi rendszer lépett életbe. Ennek értelmében már a bor is lehet bio, korábban csak a szőlő lehetett biominősítésű, és kiterjed a szabályozás már az aquakultúrára, így a haltenyésztésre is. Továbbra sem vonatkozik azonban egységes bio szabályozás a kozmetikumokra és néhány állatfaj tenyésztésére, mint például a nyúl, a fürj és a vadaskerti vadtartásban tenyésztett állatok. Nem vonatkozik egységes szabályozás a bio vendéglátóegységekre sem.

Manapság gyakran alkalmazott jelzők a “bio” és az “öko” szavacskák, amelyeket az élelmiszerektől a napi használati tárgyakon, vegyipari cikkeken át a szórakoztató elektronika eszközeihez kapcsolva sok területen alkalmaznak. Sokszor a két szó azonban csak reklámfogás, csupán üzenet a fogyasztónak. A “bio” megjelölés a legismertebb Magyarországon, bár a hazai jogszabályok az “ökológiai” szó használatát írják elő. Mindegyik ökológiai jelölést tartalmazó élelmiszer címkéjén az előírásoknak megfelelően fel kell tüntetni, hogy: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” és hogy milyen kódszámmal ellátott ellenőrző szervezet (jelenleg HU-ÖKO-01 és HU-ÖKO-02 kódszámúak léteznek) végezte az ellenőrzést. Fontos tudni, hogy az alternatív (=más), integrált (=speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított), natúr (=természetes), reform, vegyszermentes, stb. elnevezésű élelmiszerek nem bio élelmiszerek. A jelenlegi szabályozás szerint a bioboltoknak nem kell bent lenniük az engedélyeztetési rendszerben, így az ott vásárolt termékek nem feltétlenül bio termékek, erről a vásárlónak ajánlott minden esetben megbizonyosodnia.

 

A hazai bioellenőrzés jellegzetességei

Az ellenőrzés folyamatos a szerződött biogazdálkodóknál, élelmiszergyártóknál és kereskedőknél, a jelenlegi előírások alapján évente egy alkalommal végeznek, és elsősorban a termelésre, a dokumentumokra és az előállítási folyamatra irányul. Analitikai, vagyis vegyszeres vizsgálatot csak akkor végeznek, ha gyanú merül fel, illetve ha bejelentés van. Kötelező kockázatelemzés alapján mintát is vesznek a partnerek 5%-ánál, amelyeket laboratóriumban is megvizsgálnak. Az Európai Unióban 0,2% a gyakorisága, hogy szabálysértést találnak. Az analitikai vizsgálat ki tudja mutatni, hogy használtak-e tiltott vegyszert a termelés folyamán. Ezt egyébként bármilyen magánszemély és cég is elvégeztetheti az akkreditált laboratóriumok valamelyikében. Amióta 2004-ben hazánk belépett az Európai Közösségbe, összesen két alkalommal érkezett olyan reklamáció az exportra kerülő magyar bioalapanyagokkal kapcsolatosan, amely magyar termelőnek felróható. Vizsgálják természetesen a külföldről érkező importárukat is, elsősorban azok dokumentációját. A fogyasztók a biotermelőkről a Biokontroll Hungária honlapján (www.biokontroll.hu) bővebb információkat is találnak.  - PM