EGÉSZSÉG TÉLEN IS BIOENERGIÁVAL

Lélekpont - teljesség útján

EGÉSZSÉG TÉLEN IS BIOENERGIÁVAL

A téli hónapokra készülve legfontosabb feladatunk az immunrendszer erősítése. Mivel az im-munrendszer 80-85 %-a az emésztőrendszerben helyezkedik el, így egészség és emésztés elvá-laszthatatlanok. Táplálkozással és életmódunkkal tehetünk tehát legtöbbet jó immunrendsze-rünkért. A gyümölcsök fogyasztása a téli hónapokban is fontos, természetes életenergiát nyer-hetünk belőlük!

A téli hónapokra készülve legfontosabb feladatunk az immunrendszer erősítése. Mivel az immunrendszer 80-85 %-a az emésztőrendszerben helyezkedik el, így egészség és emésztés elválaszthatatlanok. Táplálkozással és életmódunkkal tehetünk tehát legtöbbet jó immunrendszerünkért. A gyümölcsök fogyasztása a téli hónapokban is fontos, természetes életenergiát nyerhetünk belőlük!

 

BIOENERGIÁVAL, GYÜMÖLCSÖKKEL

Legfőbb téli gyümölcsünk az alma legyen. Csodálatos gyümölcs, amely egész télen ellát bennünket mindennel, amire a szervezetünknek alapvetően szüksége van. Az alma kitűnő bélműködés szabályozó. Tisztítja a húgyutakat, a tüdőket. Igen jó ellenszere a reumának, a köszvénynek. Mint gyümölcs enyhén savas, ennek ellenére organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, tehát a szervezetet az alma lúgosítja.

 

A körte is kitűnő gyümölcs. Különösen az idült székrekedésben szenvedőknek jelent nagy segítséget, de ideggyengeségek kezelésére is alkalmas, mert kitűnő a sóoldó, a savtalanító hatása. Ezt kihasználhatják a reumások, köszvényesek, érelmeszesedésben szenvedők, vesebetegek, mivel a húgysavakat, kristályokat kitűnően oldja.

 

A füge védettebb helyeken nálunk is igen jól megél. Nagyon tápláló gyümölcs, rendben tartja a bélműködést. A benne levő cukorfélék különösen a gyermekek számára hasznosak. Segít a hörghurutoknál, a tüdőbetegségeknél. A friss füge méregtelenítő hatása is jelentős.

 

Aszalt gyümölcsök. Csaknem valamennyi gyümölcs tartósítható aszalással, ez a legtermészetesebb tartósítási módszer, mert megőrzi az eredeti gyümölcs szinte valamennyi értékét. Kerüljük el a mesterségesen kezelt, pasztörizált, sterilizált, karamellizált gyümölcsöket, mert ezek az eljárások a gyümölcs legjobb tulajdonságait tüntetik el.

 

ZÖLDSÉGEK MINDEN ÉTKEZÉSHEZ

Télen is kapható legalább 20–25 féle zöldség: a fehér- és vöröskáposzta, sárga- és fehérrépa, cékla, fekete- és fehér retek, kelkáposzta, kínai kel, vörös- és fokhagyma, zeller, karalábé, petrezselyem és a frissen szedett gombák, mint a champignon, laska, shii-take, barnakalapos németgomba, stb. Ezeken kívül a csíráztatott magok rendkívül széles skálájához hozzáférhetünk, de saját magunk is elkészíthetjük otthon egy kis munkával. Ha minden egyes étkezésünkhöz (a gyümölcsétkezésen kívül) fogyasztunk a fentiekből készített nyers salátát növényi olajokból készített öntettel, akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy az immunrendszerünk legyengülne, és „összeszednénk” az ilyenkor télen szokásos influenzát, náthát.

 

Életmód

Kerüljük a külső környezet ártalmainak tudatos mindennapi alkalmazását: pl. a mesterséges kozmetikumok és testápoló szerek helyett használjunk természeteseket, kerüljük a kikészített, a feldolgozott, a fél- és konyhakész ételeket, a gyorséttermi étkezéseket. Ételeink alapanyagait vásároljuk piacokon, törekedjünk rá, hogy biotermesztésű zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, és saját magunk készítsük el őket, minél kevésbé bonyolult módon.

 

 

Influenza ellen természetes módszerekkel

Amit megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a sok száz náthavírus egyike által okozott tünetegyüttes. A feleslegesen alkalmazott antibiotikum megzavarja a szervezet biológiai egyensúlyát. A legjobb ellenszer a betegség megelőzése. Az igazi védekezést az immunrendszer biztosítja, ezért fontos a megelőzésben az immunerősítés, főleg vegetáriánus étrenddel, gyógyteákkal, zöldségek, gyümölcsök friss levével. - Varga Sándor