Teázni öröm!

Lélekpont - teljesség útján

Teázni öröm!

Ha teázásról van szó, ne csak a hagyományos fekete, zöld, vagy gyümölcsteák sorából válogassunk. Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy felfedezzük a természet ízeit, különleges, változatos teák fogyasztása által. Meg fogunk lepődni, hogy a számtalan élmény mellett, milyen jó hatással bír majd ez a felfedezőút közérzetünkre is.

 

Ha teázásról van szó, ne csak a hagyományos fekete, zöld, vagy gyümölcsteák sorából válogassunk. Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy felfedezzük a természet ízeit, különleges, változatos teák fogyasztása által. Meg fogunk lepődni, hogy a számtalan élmény mellett, milyen jó hatással bír majd ez a felfedezőút közérzetünkre is.

BODZAVIRÁG

A bodzafa európai eredetű, erdőkben, sövényként növő szép fa. A néphiedelemben csodás képességekkel rendelkezik. Benne tündérek laknak, ágai varázserővel bírnak: belőlük készül a varázspálca. A virágából készült gyógytea köhögést csillapít, lázat szüntet, nátha ellen kiváló. Ha megfáznak, vegyenek forró lábfürdőt, közben kortyolgassák a forró bodzateát, utána azonnal bújjanak ágyba. Izzasztó hatása miatt méregtelenít, segít a fertőzés leküzdésében. Élvezeti teaként is fogyasztható, mert jó íze van.  Flavonoidok, illóolajok találhatók benne, utóbbi miatt van olyan kellemes illata. Gyulladásgátló hatása miatt jól gyógyítja  az influenzát, a fülgyulladást, a krónikus hörgőgyulladást, az allergiát. Napi 1-3 csészével igyanak belőle, ha ilyen betegségük van.

Termése, a fekete bodzabogyó lekvárok, szörpök, borok és a híres bodzapálinka alapanyaga. Magas a C-vitamin tartalma. Szintén izzasztó, vízhajtó és gyulladásgátló hatása van, ezért ízületi betegségek esetén hatásos. Enyhe hashajtó hatása miatt jó székletlazító.

MACSKAMENTA

A menták népes családjában, melyben több mint 150 fajta található, a pannon menta (Nepeta Pannonica) néven szerepel, tehát lehet valami a legendában. A téli időszakban segít megelőzni a megfázásos betegségeket, csillapítja a köhögést, segíti az emésztést. Megelőzésként heti 1-2, betegség esetén napi 1-3 csészével igyanak belőle. Gyerekeknek is adható, szívesen megisszák a „cicateát”.

CSIPKEBOGYÓ

Nem mindenki tudja azonban, hogy a csipkebogyónak a mag és szőr nélküli húsából készül a tea, melyet nem szabad forrázni.  A benne lévő rengeteg C-vitamin ugyanis a hő hatására elbomlik, ezért hideg vízben kell azt áztatni 3-4 órán át. Utána lehet langyosítani, de hidegen is kiváló, savanykás ízű tea készíthető belőle. A C-vitaminon kívül van benne A, B1, B2 és K vitamin is, valamint tanin, amely összehúzó hatása miatt hasmenés esetén segít. Nyersen fogyasztva kiváló táplálék. A nyers, magtól és szőrtől megtisztított csipkehúst turmixban zúzzák össze, majd keverjenek hozzá mézet. Tartósítószer nélkül is hetekig eláll a hűtőben.

MÁLNALEVÉL

Erősíti a méh sima izomzatát a myometriumot, segítve ezzel a méh összehúzódásait és a magzat világra hozatalát. Teája enyhíti a hasmenést, a kötőhártya gyulladást, a szájban lévő aftát. Összehúzó hatása miatt gyógyítja a fekélyeket, a sebeket és hatásos fehérfolyás esetén is. Gyermekeknek is adható gyomorpanaszok esetén. Köszvény, ízületi gyulladás esetén is tanácsolom fogyasztását. Napi egy csészénél többet nem kell inni belőle akár egyik, akár másik esetben használjuk.

KAKUKKFŰ

A mezei kakukkfű bizonyítottan jó immunerősítő, gátolja a sejtek öregedését. Egyiptomban a múmiák balzsamozásánál használták, Linné, a híres botanikus pedig fejfájását gyógyította vele.  Köhögésre, megfázásra, torokfájásra, tüdőgyulladásra egyaránt kiváló.  Tisztítja az orrjáratokat, homloküreg gyulladásnál és fülgyulladásnál is eredményesen használható.

GALAGONYA

A galagonya a legkiválóbb gyógynövény szívpanaszokra. Hosszú életű növény, a legöregebb galagonyabokor Franciaországban él, 500 éves és 2, 25 méter a törzse átmérője. Virágos ágvége tartalmazza a hatóanyagot, mely szabályozza a szívritmust, erősíti a koszorúerek izmait, az erek falát rugalmasan tartja. Minden érrendszeri és szívbetegség megelőzésében elengedhetetlen segítség. Heti 1-2 csésze galagonya teával sokat tehetünk a komoly szívbetegségek elkerülésében.

APRÓBOJTORJÁN

Az apróbojtorján jóízű teája köhögést csillapít, sebösszehúzó. Sebgyógyító hatása is van. Vizelettartási problémákat orvosolhatunk teájával mind gyermek, mind felnőtt korban. Nagyon jó a veseműködés szabályozására, még vesehomokot, kisebb vesekövet is lehet vele hajtani.

SZEDERLEVÉL

Az erdei szederlevél a köszvényesek teája.  Mivel csökkenti a vércukor szintjét, cukorbetegeknek is ajánlatos fogyasztani a forrázatát. Vérzést csillapít, ínygyulladás, afta is gyógyítható vele. Kiváló vértisztító, immunerősítő, tonizáló hatása van. Jóízű élvezeti tea is készíthető belőle.

LÁNDZSÁS ÚTIFŰ

A lándzsás útifű allergiás eredetű légúti betegségekben nélkülözhetetlen. Ebből a növényből köhögés elleni szirup készül, akár házilag is előállítható: a friss levelet összevágva vékonyan lerakjuk, rá ugyanolyan rétegben cukrot terítünk, majd ismét útifüvet és ismét cukrot, míg az üvegünk meg nem telik. Két hét után a cukor elolvad, és kioldja a hatóanyagot a levelekből. Friss levele ekcémát, kiütést, rovarcsípést és méhszúrást is gyógyít. A szárított levelekből készült teát napi egy csészével kell inni egy éven keresztül, hogy allergiás szénanáthánk elmúljon.