A szerelem immunereje

Lélekpont - teljesség útján

A szerelem immunereje

A párkapcsolat-kutatás már régóta a pszichológia egyik legnépszerűbb területévé vált. Vajon kutatható-e és tényleg meghatározható törvényszerűségek működtetik-e életünk legbonyolultabb, legszövevényesebb, legkiszámíthatatlanabb, legösztönösebb, legtöbb kihívást tartogató részét, melyet nevezzünk akár szerelemnek, akár párkapcsolatnak, mindenképpen izgalmas és kimeríthetetlen kutatási területnek bizonyul.

A párkapcsolat-kutatás már régóta a pszichológia egyik legnépszerűbb területévé vált. Vajon kutatható-e és tényleg meghatározható törvényszerűségek működtetik-e életünk legbonyolultabb, legszövevényesebb, legkiszámíthatatlanabb, legösztönösebb, legtöbb kihívást tartogató részét, melyet nevezzünk akár szerelemnek, akár párkapcsolatnak, mindenképpen izgalmas és kimeríthetetlen kutatási területnek bizonyul.

 

                        

A szerelemnek is van immunereje

Bármennyire is meglepő, a párkapcsolatnak is tudományosan nyomon követhető rendszere van, összetett szerkezetet alkotnak azok a vonzerők, melyek ellenállóvá teszik a párokat a válságokkal és a külső negatív hatásokkal szemben. Míg néhány évvel ezelőtt általános jelenség volt, hogy a terapeuták a párok gyenge pontjait, az együttlétük veszélyeit és hiányosságait kutatták, addig mára inkább az maradt a kérdés, hogy a számos probléma és különbözőség hatására mi az, ami mégis egyben tart még párokat, akik az egyre nehezedő kihívások dacára együtt akarják leküzdeni a felmerülő akadályokat és csapásokat?

 

Szerelem-tanulmány eredményei:

  • Minél jobban hasonlít egymásra két partner, annál boldogabb a kapcsolatuk.
  • Ha a házimunkák felosztásánál az igazságosság dominál, vagyis ahol a férfiak gyakrabban takarítanak és főznek, a párok összességében boldogabbak egymással.
  • A közös szabadidő is védelmet nyújt, főleg a gyermekes pároknál. Minél több szabadidőt töltenek együtt a partnerek a gyermekek dacára, annál jobbá válik a kapcsolatuk.
  • A szexuális elégedettség és a párkapcsolati élet általános elégedettsége csupán 20 százalékban függ össze. Vagyis az elégedettségi tényezőknek négy-ötöde a hálószobán kívül keresendő.
  •  A boldog, kitartó párok központi kulcsa a megbocsátási készség, vagyis hogy képesek legyenek megtisztítani magukat azoktól a rossz érzésektől, melyek az évek során felhalmozódtak bennük.
  • A tartós kapcsolat talán legfontosabb előfeltétele annak ismerete, hogy a szerelem sohasem lehet ideális.
  • A rossz kapcsolatok hasonló okokból fulladnak kudarcba, a jók teljesen különböző indokok miatt válnak sikeressé.

 

ROMANTIKUS SZERELEM?

Mindenesetre egy biztos, a párkapcsolatok manapság érzékenyebbek, mint valaha. Csak közel három évszázada került előtérbe a romantikus szerelem eszméje. Ma egy partnernek, illetve partnernőnek egyszerre kell nyújtania mindent: őszinte és odaadó megértést, szenvedélyes szexet, teljes elfogadást, támogatnia kell a társát a válságokban, örömforrásként kell funkcionálnia a mindennapokban, illeszkednie kell a másik életútjába és azzal kapcsolatos terveibe. Fontos kritérium egy partnerrel szemben továbbá az is, hogy külső megjelenésével minden helyzetben imponáljon, fejlődési lehetőségeket nyújtson, legyen hűséges, hagyjon szabad teret, támogassa önértékelésünket és mindenekelőtt boldogságot nyújtson. Ugyanis az is bizonyított tény, hogy a párkapcsolatban való együttélés a többség számára a legfontosabb cél az életben, jóval a szakmai siker vagy a családalapítás előtt.  És még egy meglepő konklúzió: A gyerekek ellentmondásos hatással vannak a párkapcsolatokra. Meghosszabbítják a kapcsolat időtartamát, de rontják a minőségét.

 

Hogyan választjuk ki az ideális párt?

Meglepő tény, de a legnagyobb eséllyel azzal lépünk kapcsolatba, aki hasonlít hozzánk. Skót tudósok érdekes kísérletet folytattak ezzel kapcsolatban: A vizsgálat során a kutatók előre elkészítették a kísérletben részt vevő hölgyek portréit, majd egy számítógépes program segítségével azokat férfiarcokká változtatták. A nők leginkább azokat a férfiakat találták a legvonzóbbnak, akik saját fotójukból „készültek”. Egy közvélemény-kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy minden második ember már régóta ismerte partnerét, mielőtt szerelemre lobbant iránta.  A tisztelet is nagyon erős afrodiziákumnak bizonyul.

 

A Párkapcsolat-élettan

Bélflóra, alvásritmus, arcvonások – A legújabb kutatások szerint, ha két ember szereti egymást, akkor testi jellemzőik is elkezdenek hasonlítani egymáshoz. Vagyis nemcsak érzelmi, hanem testi szinten is egymáshoz idomulnak a partnerek. E megfigyelést támasztja alá többek között a „nászutasbetegségként” elnevezett hólyaggyulladás is, mely elsősorban a friss kapcsolatban élő nőket sújtja a kapcsolat első hónapjaiban, amikor a szexuális együttlétek során a még új partner testéből baktériumok kerülnek a hólyagba. Az idők során azonban egymáshoz idomul a két ember baktériumflórája, és a nászutasbetegség tünetei alábbhagynak.