A tejcukor-érzékenyek kevésbé veszélyeztetettek

Cikkpont - legfrissebb cikkeink

A tejcukor-érzékenyek kevésbé veszélyeztetettek

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az emlőrák és a petefészekrák gyakoriságában milyen nagy különbségek vannak a világon.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az emlőrák és a petefészekrák gyakoriságában milyen nagy különbségek vannak a világon. A leggyakoribb az emlőrák és a petefészekrák Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a skandináv országokban, a legalacsonyabb Kelet- és Közép-Afrikában. Ikerkutatások és a bevándorlókkal végzett kutatások azt sugallják, hogy a különbségeket nem genetikai vagy etnikai okok magyarázzák, hanem más, környezeti, életmódi tényezők. Svéd kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy megvizsgálják a laktóz-intoleráns (tejcukor-érzékeny) emberek között az emlő-, a petefészek- és a tüdőrák előfordulását, ezek az emberek ugyanis nagyon kevés tejet fogyasztanak. Azt találták, hogy lényegesen alacsonyabb volt a laktóz-érzékeny betegek kockázata ezekre a ráktípusokra, mint a többi emberé, születési helytől, nemtől függetlenül, ezért arra következtettek a kutatók, hogy a védelem a táplálkozásukban keresendő.