A szokás hatalma – Így táplálkozzunk! 2.rész

Lélekpont - teljesség útján

A szokás hatalma – Így táplálkozzunk! 2.rész

A holisztikus táplálkozás alapja az, hogy az étel táplálék vagy élelem legyen és ne „élelmi-szer!” Fogadjuk el, hogy az ember számára csak az élő étel ad információt és energiát, a halott, kikészített, tartósított, hőkezelt étel, csak élelmiszer, azaz művi, nem valódi.

A holisztikus táplálkozás alapja az, hogy az étel táplálék vagy élelem legyen és ne „élelmi-szer!” Fogadjuk el, hogy az ember számára csak az élő étel ad információt és energiát, a halott, kikészített, tartósított, hőkezelt étel, csak élelmiszer, azaz művi, nem valódi.

 

HOGYAN VÁLTOZTASSUNK?

 

Az emberi szervezet táplálására a növényi eredetű táplálék a legalkalmasabb, elsősorban a természet által kínált nyers formában. Az emberi test napi energiaszükségletének fedezésére fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szükség az alábbi megoszlásban: fehérje: 14-16%, szénhidrát: 45-55%, zsír: 25-30%.Táplálékunknak e három energiahordozón kívül még vitaminokat, ásványi anyagokat és folyadékot kell tartalmaznia. A helyes fehérje-szénhidrát-zsír arány betartása erőnlétünket, testsúlyunkat szabályozza, a további tápanyagok és a folyadék élettani folyamataink nélkülözhetetlen alapanyagai.

 

MIT EGYÜNK EGÉSZ NAP?

 

  • Gyümölcsök (az évszaknak megfelelő, friss gyümölcsök)
  • Zöldségfélék és főzeléknövények (nyersen, párolva, főzve, sütve)
  • Olajos magvak, csonthéjasok nyersen, valamint az ezekből hidegen sajtolt olajok!
  • Gabona magvak, száraz vagy csíráztatott állapotban (nyersen és főzve)
  • Hüvelyesek, száraz vagy csíráztatott állapotban (nyersen és főzve)
  • Csíráztatott zöldség-, fű- és fűszerfélék

 

EGY KÖNNYŰ REGGELI + 2 FŐÉTKEZÉS

Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Az aszkétikus koplalás szükségtelen, a böjt is csak évszakváltáskor ajánlatos, a túlevés viszont káros. Ezért naponta két teljes főétkezésre és egy könnyű reggelire van szükségünk.

 

ÉLET A VÁLTOZÁS UTÁN: ÚJ ÉTLAP!

Reggeli

Testalkattól függően lehet melegítő (fázósaknak) és hűtő - főleg nyáron. A legjobb ilyenkor az étkezést 10 óra előtt lúgos víz ivásával helyettesíteni, amivel megadjuk a napi frissesség alaphangját. Ha mégis valami tartalmasabbra vágyunk, akkor együnk reggelire idénygyümölcsöt, olajos magokkal, melyekben nyáron különösen széles a választék. Nyáron különösen ajánlott a dinnye, mert bőséges lé- és rosttartalma következtében kitűnően tisztítja a szervezetet. Cukortartalma jó energiaforrás, ugyanakkor emésztése alig igényel energiát. Esetleg ízlés szerinti mandulatejjel készített tönköly, vagy köleskását reggelizhetünk sósan, édesen, ahogy jól esik. A szendvicsek és a fehér lisztből készült péksütemények erősen savasítóak, fogyasztásuk a reggeli és a délelőtti órákban kerülendő.

 

Ebéd

Mivel az emésztőrendszer (elsősorban a gyomor) ilyenkor kapja a legtöbb energiát, ezért ez lehet a főétkezés. Ha valaki ragaszkodik a főtt ételhez, akkor ez a legmegfelelőbb időpont ennek fogyasztására. Ügyeljünk az ételtársításra. Egy étkezésen belül ne együnk fehérjében és szénhidrátban gazdag ételeket (húsokat, tojást, tejtermékeket gabonákkal, lisztes, tésztás, krumplis köretekkel).

A legjobbak a gabonakásák sósan, párolt zöldségekkel keverten, amikhez különböző feltétek illeszkednek, pl. zöldség pakorák (csicseri vagy sárgaborsó lisztben bundázott rántott zöldségek), tofu sütve, rántva, fűszeresen, hüvelyes és zöldség fasírtok, krokettek, rakott zöldségek, stb. Az ebéd legnagyobb mennyiségű része (75%) frissen elkészített saláta legyen idényzöldségekből tofu, vagy mandula majonézzel, esetleg előre elkészített olívaolajos fűszeres öntettel.

 

Vacsora

Az első és egyben legfontosabb javaslat, hogy lehetőleg soha ne essen 18 óra utánra, mivel ebben az időszakban a szervezet már a feldolgozással kezd el foglalkozni és a szénhidrátemésztés számottevően lelassul. A második, hogy ne ez legyen a nap legjelentősebb étkezése. A harmadik, hogy ha lehet ilyenkor már ne együnk főtt ételt. A negyedik pedig az, hogy a tömegében legnagyobb nyers saláta (öntettel) mellé ilyenkor már főleg fehérjében gazdag ételt együnk, mint pl. tofu, szejtán (ha nincs rá allergiás reakció), növényi sajtkészítmények, stb. Ha mégis eszünk kenyeret, az teljes őrlésű tönkölyből készüljön és lehetőleg pirítva és keveset együnk belőle. Lehet mellé bőségesen magas víztartalmú uborkát, paradicsomot fogyasztani, nyersen.

 

Varga Sándor holiszta, természetgyógyász tanár