Szegény vérünk VASHIÁNYBAN

Lélekpont - teljesség útján

Szegény vérünk VASHIÁNYBAN

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon. A vérszegénység első jelei között érezhetünk kimerültséget, gyengeséget, étvágycsökkenést, fejfájást, székrekedést és a koncentráló képesség csökkenését.
A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon. 
A vérszegénység első jelei között érezhetünk kimerültséget, gyengeséget, étvágycsökkenést, fejfájást, székrekedést és a koncentráló képesség csökkenését. További tünetei: szédülés, ájulás, szomjúság, szabálytalan szívverés, hidegérzés, álmosság és mindezek kombinációi. A vashiány a szervezet csaknem valamennyi szervét, szövetét érinti. A vérszegénység rontja a szervek oxigénellátását, és ez önmagában is hátrányosan befolyásolja a nagy oxigén igényű szervek működését, mint az agy és a szív.
 
Gyermekeknél fejlődési elmaradást okozhat
Különösen a gyerekeknél fontos a korai felismerés, mert a vashiány kedvezőtlenül hat az agy működésére, és a növekedési folyamatokra. Jellemző a figyelmetlenség, aluszékonyság, motiválatlanság, és a fejlődésbeli elmaradás. A vashiány hátrányosan befolyásolja a munkabíró képességet, csökken a teljesítőképesség, az állandó fáradtságérzet rontja a közérzetet,.és befolyásolja az életminőséget. 
 
Vérfrissítő táplálékok
A  helyesen összeállított étrend képes fedezni a szervezet vasszükségletét . 
A következő ételek fokozottan segítik vérünk újjászületését:  fokhagyma, aszalt szilva, áfonya, mazsola, aszalt sárgabarack, napraforgómag, uborka,cékla, petrezselyem,sárgarépa, brokkoli,mandarin, narancs,élesztő, búzacsíra méz. 
 
Lehetőleg bio termelőtől vásároljuk ezeket az alapanyagokat, mert a vegyszerek és a toxikus fémek rontják a vas felszívódását, és lehetőleg nyersen, vagy párolva fogyasszuk. 
Vashiányos állapotban mellőzzük az oxálsavat tartalmazó ételeket, (spenót,spárga,csokoládé) mert zavarhatják a vas felszívódását. 
 
Vért erősítő gyógyteák
fodros lósóska, csalán, pitypang, lucerna, vöröshere, varjútövis és kúpvirág, gyógyiszap (fél teáskanállal fél pohár vízhez). 
Gyerekeknek különösen ajánlott szer a bíbor kasvirág (Echinacea), mert vörösvértestképző és immunerősítő hatása már régóta igazolt. Miután a vas felszívódásához sok C-vitaminra is szükség van, fogyasszunk magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyót, homoktövist és feketeribizkét. 
 
Mozogjunk sokat, jótékony a torna, a túrázás! Ajánlatos sokat friss levegőn és napon tartózkodni. 
Alkalmazzunk olyan eljárásokat, melyek serkentik a vérkeringést (vizes kezelés, szárazkefe-masszázs). 
Erősítő hatású a mindennapos rozmaringfürdő és az illóolajok is hasznosak lehetnek fürdővízbe, vagy aromalámpába csepegtetve, mint az angyalfű, citrom, kakukkfű, kamilla, vanília.
 — Papp Izabella természetgyógyász