Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Csak mértékkel a fruktózzal!

A fruktóznak (a gyümölcscukornak) jóval kisebb a jóllakottságot előidéző hatása, és az agy jutalmazó központját is kisebb mértékben stimulálja, mint a szőlőcukor (a glükóz).

A fruktóznak (a gyümölcscukornak) jóval kisebb a jóllakottságot előidéző hatása, és az agy jutalmazó központját is kisebb mértékben stimulálja, mint a szőlőcukor (a glükóz). Ebből az következik, hogy hajlamosak vagyunk többet megenni belőle – az egészségünk kárára – számoltak be kutatásukról a Bázeli Egyetem kutatói. Számos betegséget (pl. elhízás, cukorbetegség, zsírmáj-betegség, köszvény stb.) tulajdonítanak az iparilag gyártott fruktóznak a cukrozott italok és a készételek fogyasztása miatt. A gyümölcscukor olyan szénhidrát, amely természetes állapotában a gyümölcsökben és a zöldségfélékben fordul elő, ebben a formájában általában ártalmatlan. A fruktóz és a glükóz egészen más módon hatnak a szervezetünkre: a glükóz perceken belül, élesen megemeli a vér inzulinszintjét, míg a fruktóz csak kis mértékben stimulálja az inzulinelválasztást.