Cikkpont - legfrissebb cikkeink

7 dolog, amit a hétköznapokban tehetünk a zöldebb jövőért

Saját tudatos fogyasztói viselkedésünkkel igenis befolyásolhatjuk környezetünket. Az élhetőbb, zöldebb jövőért, és persze pénztárcánk kímélése érdekében is, érdemes megtennünk a tőlünk telhetőt. Következzék néhány "ökos" javaslat.
7 dolog, amit a hétköznapokban tehetünk a zöldebb jövőért

1. Energiahatékonyság otthon
A rezsiköltség körülbelül felét teszi ki az ideális hőmérséklet biztosítása a lakásban vagy házban, ezért különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy minél gazdaságosabban bánjunk a fűtési energiával. Nyáron kerüljük a légkondit, helyette fektessünk épületszigetelésbe és persze - készülve a télre - invesztáljunk megfelelő fűtési rendszerbe. Lépésről lépésre is haladhatunk, nem kell azonnal teljes modernizációba gondolkodnunk. Igénybe vehetünk állami támogatást is: Az Otthon Melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

2. Megújuló energia
A napelemek ára folyamatosan csökken, így egyre többen vehetik fontolóra, hogy otthonuk energiaellátását is zöldítsék. Ugyanakkor, ha magunk nem is vágunk bele rögtön egy ilyen beruházásba, a vásárlásainkkal előnyben részesíthetjük a megújuló források segítségével előállított termékeket.

3. Energiatakarékos berendezések
Ha elektronikai berendezést vásárolunk, keressük az Energy Star cimkét, mely azt jelöli, hogy az adott eszköz energiahatékonyságával segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A világító- és fűtőtestektől az irodai eszközökig több, mint hatvanféle termék rendelkezik ezzel a besorolással, megfelelve a hozzá, mint terméktípushoz rendelt energiafelhasználási követelményeknek. Az Energy Star programot az Egyesült Államokban alapították, mára nemzetközi kezdeményezéssé vált, az EU-ban, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon és Tajvanon is működik.

4. Kevesebb hulladék
I
gyekezzünk csökkenteni a háztartási (avagy kommunális) hulladékunkat. Ennek első lépcsője, hogy minél kevesebb csomagolással térjünk haza a vásárlásból – ne feledjük, hogy a temérdek papír-, aluminium-, és műanyag gyártása mennyi energiával és károsanyag-kibocsátással jár. A nejlonzacskókat felejtsük el, használjunk helyettük bevásárlószatyrot. Amit csak lehet, gyűjtsünk szelektíven (papír, műanyag, alumínium, üveg), a kidobásra ítélt, ám használható tárgyaknak pedig próbáljunk új gazdát keresni. Ha pedig rendelkezünk kertttel, akkor bátran komposztáljunk!

5. Vízgazdálkodás okosan
A klímaváltozással a globális vízkészletek fenyegetettsége megnőtt, az ivóvíz egyre fontosabb - és drágább - lesz a jövőben. Néhány egyszerű praktikával és némi odafigyeléssel sok vizet megspórolhatunk: például nem folyatjuk feleslegesen a csapot borotválkozás, fogmosás közben; a fürdés helyett a rövid tusolást választjuk; a WC-be takarékos tartályt építtetünk be, a kerti locsolást esővízgyűjtő segítségével oldjuk meg.

6. "Ökos" táplálkozás
A környezetbarát praktikák sorából az ökoétkezést sem hagyhatjuk ki, melynek szabályai közé tartozik, hogy lehetőleg  minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasszunk, emellett részesítsük előnyben a zöldségeket az állati termékekkel szemben. - A húsfogyasztás mérséklése kiemelten kezelendő, így ezt külön pontban tárgyaljuk.

7. Kevesebb hús
Amellett, hogy a húsban gazdag étrenddel számos betegség kockázata is magasabb, a húsfogyasztás ökológiai lábnyomunkat is növeli. Például 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter víz szükséges. A húst aztán fel kell dolgozni, hűtve kell tárolni, és persze energiát igényel sütéskor-főzéskor is. És akkor még szó sem esett az állat tartásának és levágásának morális kérdéseiről. Klímánk szemponjából ugyancsak problémás a hús - azon belül is a marhahús - előállítása, a kérődző állatok ugyanis folyamatosan eregetik a metánt a légkörbe: Egyes kutatások szerint az ipari szintű szarvasmarha-tartás eredményeként nagyjából annyi üvegházhatású gáz szabadul fel, amennyit a járművek termelnek az utakon.

A jövő egyébként egyértelműen a "vegán hús" irányába mutat, hiszen 2050-re már 9 milliárd embert kell eltartania Földünknek. Gondoljunk bele ehhez mekkora állatállományra lenne szükség... - Csak hazánkban az egy főre jutó húsfogyasztás évente 56 kg (KSH-2013), vagyis könnyedén elfogyasztjuk akár a saját testsúlyunkkal egyenlő mennyiséget is.

(Forrás: ecolounge.hu)